3 Aralık 2012 Pazartesi

Türkiye ana siyasi örüntüsü


Orhan Pamuk'un ''Kar'' isimli romanını yeni bitirdim. Anlatımdaki uslubuyla yine Orhan Pamuk dedirten bir kitaptı. Ama buraya not etmek istediklerim kitabın içeriğine dair ve düşündürdükleri olacak.

Roman, yakın tarih (90'lar) Türkiye siyaseti üzerine oturtulmuş. Memleket siyasetine ait ana unsurlar, yani Türkçü ve Kürtçü milliyetçiler, İslamcı dinciler, ve yenilmiş sosyalistler birbirlerinin içine geçerek Kars ili ölçeğinde sahne paylaşıyorlar. Darbelerden türbana kadar birçok konu işleniyor romanda. Edebi eser olduğunu unutmadan Türkiye siyaseti öğrenmek isteyen, ya da siyasi gerçekleri yatsımadan roman okumak isteyenlere ısrarla öneriyorum bu romanı.

Romanın dışına çıkıp, memleketim dediğim ülkeye en azından son 150 yıldır hakim olan siyasi çizgiyi buraya not etmeliyim. Bakalım yıllar sonra, aynı fikirlere sahip olacak mıyım? Aslında böyle giriş yaptıktan sonra çok uzun tezler, argümanlar yığacağımı düşünebilirsiniz. Halbuki, hükmeden siyasi örüntüyü Türkçü milliyetçi-sunni islamcı dinci olarak tarif edebilirim. Altını çizerek bunun iki ayrı siyasi hareket olamadığını, aynı bedende yaşayan ama kah birinin kah ötekinin ağır bastığı bir yöneten kimliği olduğunu söylemeliyim. Abdulhamit, İttihat ve terakki, Mustafa Kemal, İnönü, Ecevit, Demirel, Erbakan, Çiller, ve son olarak da Erdoğan sadece bu dönemleri özetlemek için kullandığımız isimler. Elbette nüanslarda değişiklikler var ama ana motif hep aynı: Türk ve sunni olmayan ya da asimile olmayacak her kimliği yok etmeye odaklanmış bir siyasi hareket. Önüne çıkan Ermeni, Rum, hristiyan, Yahudi, alevi, Kürt, Çerkes, Laz, komünist, sosyalist bütün kimlikleri yok etmiş ya da etmeye çalışıyor, ve çalışacak. 

Şimdilik bu kadar olsun.. Sonra devam ederiz..

Trieste ilinden selam ola..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder